.......spelniając marzenia

Brazylijska kuchnia.

Caipirinha - czyli napój z ktorego słynie Brazylia.

Jak obiecałam kontynuuje wpisy dotyczące brazylijskich (przy)smaków.
Oczywiście nie może zabraknąć w tym zbiorze słynnego drinka: caipirinha (czyt. kajpirinja)
             
caipirinha

 
Składniki:
limonka(ki)
cukier

cachaça ( w polskiej wersji może być bimber lub wódka)
kostki lodu

Przygotowanie:
Limonkę kroimy, dodajemy cukier i ubijamy
 tłuczkiem, dodajemy cachaça, kostki lodu i mieszamy.

caipirinha

Gotowe!

 Saude! (na zdrowie!)


Z racji tego ze Brazylijczycy to naród kreatywny, stworzyli wiele "odmian" caiprinha.

Zamiast limonki można użyć innych owoców:truskawki (pycha-polecam), abakaxi - ananas, uva - winogrona (bardzo słodkie), kiwii, marakuja...itd. Oczywiście istnieją tez rozmaite mikstury wieloowocowe..

caipirinha

Zamiast cachacy można dodać  wódkę (wtedy nazywa się caipiroska), wino lub inny alkohol. Ja polecam z sake.


Podsumowując caiprinhia to schłodzone i osłodzone  owoce + alkohol.




Ciekawostki:

Tutaj  w Brazylii zwykle przygotowuje sie jedna wieksza caipirinhe i  kilka osob pije z jednego naczynia.  (raz nawet pilam z litrowego sloika).
Ostatnio ten drink stal sie bardzo topowy w Polsce! Ponoc wypada znac i pic.
Jest to o tyle komiczne, ze tutaj od lat byla napitkiem raczej tych biedniejszych. Bo jej glownymi skladnikami sa: cachaça (tutejszy bimber z  trzciny cukrowej) oraz limonka cos co jest dostepne na co 3-cim drzewie. Dodatkowo  w przepisach jest, ze nalezy uzywac brazowego cukru, i skruszony lod. Ale to juz chyba wymysl europejskich baristow.

Smacznego!
Wypijcie moje zdrowie.. bo tu powoli lato sie konczy i ochlodzilo sie a ja po karnawalowym deszczu jeszcze sie nie wykurowalam. :)

caipirinha